Националната валута на Турција достигна уште едно рекордно ниско ниво, поевтинувајќи во однос на доларот до 17,04 лири. Ова го покажуваат податоците од онлајн берзата.

Во исто време, турската валута од почетокот на годината двапати поевтини, што е еден од најголемите падови на вредноста на националната валута во последните години. Во јануари доларот се тргуваше за околу 7,3 лири. Минатиот петок лирата се тргуваше по 16,41 по единица американска валута.

Уште еден пад на лирата е поврзан со изјавата на турскиот претседател Тајип Ердоган во неделата дека турските власти немаат намера да ги зголемат каматните стапки.

Минатата недела, турската централна банка повторно намали една од нејзините клучни каматни стапки како мерка за стабилизирање на лирата и инфлацијата. Каматната стапка на неделните репо-аукции (краткорочни заеми на хартии од вредност) е намалена од 15% на 14%. Претседателот Тајип Ердоган беше активен поборник за намалување на каматните стапки, нарекувајќи ги „катастрофа“.

Во позадина на падот на лирата, опозицијата го покрена прашањето за потребата од предвремени претседателски и парламентарни избори, сметајќи дека актуелното раководство не може да се справи со економските проблеми во земјата.

Сепак, Ердоган ја отфрли можноста за предвремени избори, велејќи дека тие ќе се одржат навреме – во 2023 година.

ПРЕТХОДНА ВЕСТВо Тирана состанок на иницијативата Отворен Балкан
СЛЕДНА ВЕСТДобри резултати на компаниите во ТИР зоните