Home ИНТЕРЕСНО Резервите на големите нафтени компании ќе се исцрпат за петнаесет години

Резервите на големите нафтени компании ќе се исцрпат за петнаесет години

0
Резервите на големите нафтени компании ќе се исцрпат за петнаесет години

Резервите на нафта и гас на големите нафтени компании се трошат алармантно брзо, бидејќи капацитетот на новите полиња не може да ги надомести потрошените количини, предупредува најновата анализа на норвешката компанија „Ристад енерџи“.

Групата најголеми светски производители на нафта, наречена „Биг Оил“, изгуби 15 проценти од државните резерви минатата година, а преостанатите количини ќе бидат потрошени за помалку од 15 години со сегашните стапки на екстракција, освен ако групата открие повеќе нови комерцијални полиња до Ристад.

Оваа задача е сè попредизвикувачка, бидејќи опаѓа инвестицијата во истражувања и стапките на успех во откривањето нови места.

Намалувањето на потврдените резерви може да создаде сериозни проблеми за групацијата „Биг Оил“, во која спаѓаат „Ексон Мобил“, „Бритиш петролеум“, „Шел“, „Шеврон“, „Тотал“ и „Ени“, за да се одржи стабилно ниво на производство во следните години, што ќе влијае на падот на нивните приходи. Ова претставува голема закана за плановите за енергетска транзиција на групата.

Докажаните резерви на компании од „Биг Оил“ паднаа за 13 милијарди барели во 2020 година, како резултат на значително влошување на цените.

Износот на новооткриените наоѓалишта во светот изнесуваше 1,2 милијарди барели во првиот квартал од оваа година, што е најмалку во последните седум години.

Според анализата, намалувањето на побарувачката на сурова нафта и цените како резултат на пандемијата ковид-19, во комбинација со зголемената дисциплина на капитални инвестиции, резултираа во намалени инвестиции, што може да го влоши проблемот со кој се соочуваат многу големи оператори во обидот да ги зголемат резервите со докажана вредност.

Продажбата на нафта и гас ќе продолжи да доминира во деловните модели на водечките европски компании, кои се повеќе се фокусираат на енергетската транзиција, додаде тој.

Способноста на “Биг Оил” да генерира идни приходи ќе продолжи да зависи од количината на нафтени и гасни компании достапни за продажба. Ако резервите не се доволно високи за одржување на нивото на производство, ќе биде тешко за компаниите да ја финансираат скапата енергетска транзиција на проектите, што ќе резултира со забавување на нивните планови за чиста енергија“, рече Парул Копра, потпретседател на сурова нафта на „Ристад енерџи“.