Home БИЗНИС НОВИНИ Речиси 70 отсто од присутните германски инвеститори повторно би инвестирале во земјава

Речиси 70 отсто од присутните германски инвеститори повторно би инвестирале во земјава

0
Речиси 70 отсто од присутните германски инвеститори повторно би инвестирале во земјава

Речиси 70 отсто од сите инвеститори повторно би инвестирале во Северна Македонија. Тоа претставува солидна основа за понатамошен развој на германско-македонските економски односи, порачуваат германскиот заменик амбасадор Ото Граф и претседателката на Македонско-Германското стопанско здружение Мирјана Симоновска Ќука во заедничката изјава за анкетата за деловната клима во земјава што ја спроведува Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија.

Како и секоја година ширум светот, така и оваа, посочуваат, Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија спроведе анкета за деловната клима, со која се информираше за мислењето кај компаниите-членки.

-Очекувано, стопанството е загрижено за последиците од ковид-пандемијата. Членките на Стопанското здружение ги наведоа и проблемите со правните и политичките услови, велат во изјавата и додаваат дека  Делегацијата на германското стопанство и Германската амбасада и понатаму ќе работат доверливо со македонската Влада за подобрување на овие рамковни услови.