Германското биро за статистика (Дестатис) објави анкета споредувајќи ги цените во 36 европски земји. Цените се земени од јули оваа година, што покажува дека животот во Европа е најскап во Швајцарија, додека е најевтин во Турција.

„Без разлика дали станува збор за работа, студирање или одмор, меѓународната споредба на нивото на цената на приватната потрошувачка ви помага да го планирате вашиот буџет за престој во странство“, вели германското биро за статистика.

Швајцарија е најскапа за живеење во Европа, Турција е најевтина

„Трошоците за живот беа најскапите во Швајцарија во јули 2021-ва година. Таму, нивото на цените беше 51 отсто повисоко отколку во Германија. Наспроти, трошоците за живот во Турција беа две третини, 64 проценти, пониски отколку во Германија и најниски од сите земји во споредбата“, се вели во соопштението за печатот.

Кога станува збор за Хрватска, животот во неа е 36 проценти поевтин отколку во Германија, пишува Индекс хр.

Освен во Швајцарија, трошоците за живот беа повисоки во повеќето соседни земји на Германија; во Данска, потрошувачите мораа да платат 28 проценти повеќе за да купат репрезентативна кошница со производи, во Луксембург за 25 проценти, во Холандија за седум проценти, во Белгија и Австрија за пет проценти повеќе отколку во Германија, во Франција за четири проценти.

Споредбата со другите европски земји покажува огромни разлики во трошоците за живот: тие беа 40 проценти повисоки во Исланд и 30 проценти повисоки во Норвешка отколку во Германија.

Спротивно на тоа, животот во Полска е 46 проценти поевтин отколку во Германија, а во Чешка 28 проценти.

Во Хрватска, лебот е само еден процент поевтин отколку во Германија

Цените се пониски во Источна отколку во Западна Европа. Во Бугарија, Романија и Босна и Херцеговина, трошоците за живот се околу 50 проценти пониски отколку во Германија. Литванија и Хрватска се 36 проценти под Германија, Шпанија 13 проценти, Италија девет проценти, пишува „Index.hr“.

Во Хрватска, цените на храната и пијалоците се осум проценти пониски отколку во Германија, додека цената на лебот е само еден процент пониска. Месото е 15 проценти поевтино отколку во Германија, рибата 29 проценти, а млечните производи и јајцата пет проценти.

Овошјето и зеленчукот се поевтини за 16 проценти, но затоа алкохолните пијалоци се поскапи за 17 проценти отколку во Германија. Цигарите се 37 проценти поевтини, чевлите и облеката 16 проценти, а рестораните и хотелите во просек се 19 проценти поевтини.

Цените се важни за куповната моќ, но и платите

Податоците се базираат на резултатите од Европската програма за споредба за паритети на куповната моќ на Заводот за статистика на Европската унија (Еуростат) и буџетите на Германскиот федерален завод за статистика. Беше земено предвид нивото на цените за 15 категории, вклучувајќи храна и пијалоци, енергија, ресторани и хотели.

Паритетите на куповната моќ се одредуваат врз основа на националните истражувања на цените и претставуваат куповна моќ на националните валути во различни земји. Во наједноставна форма, паритетите на куповната моќ се ценовни стапки за ист производ во две земји во соодветните национални валути.

Паритетите на куповната моќ покажуваат колку валутни единици чини одредена сума на стоки и услуги во различни земји, пренесува „Index.hr“.

Меѓутоа, за да се стават податоците за цените во вистинскиот контекст, потребно е да се наведе просечната плата во Германија, односно во Хрватска. Просечната месечна нето плата во Хрватска е нешто повисока од 7.000 куни, односно помалку од илјада евра, додека во Германија просечната месечна плата е околу 2.500 евра.

Значи, Хрватите всушност имаат многу помала куповна моќ од Германците, бидејќи иако во продавниците најчесто имаат пониски цени за истите производи, тие имаат и помалку пари за да ги купат тие производи.

ПРЕТХОДНА ВЕСТИскусен трговец со криптовалути предвидува: Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на Биткоинот
СЛЕДНА ВЕСТОбраќање на претседателот Пендаровски на ГС на ОН