Од почетокот на годинава до октомври, во Скопје се украдени 516 волесипеди. Според податоците на Министерството за внатрешни работи, за изминативе десет месеци најмногу украдени велосипеди има во октомври и тоа 119. Во август биле украдени 95, а во септември 89. Најмалку кражби имало во март, април и мај, кога на сила беше полицискиот час. Во март биле пријавени за украдени 20 велосипеди, во април 8, а во мај 18.

„Од вкупно 516 пријави за украдени велосипеди, 82 се кражби на велосипед, а 434 тешка кражба на велосипед“, велат до Министерството за внатрешни работи.

За прв пат кај нас од овој месец осигурителната компанија „Еуролинк осигурување“ воведе осигурување на велосипеди и велосипедисти. Полисата за осигурување на велосипедисти и велосипеди нуди осигурување при незгода, одговорност кон трети лица и каско за велосипеди. Каското за велосипеди на „Еуролинк‘овозможува финансиска надокнада при кршење на велосипедот, оштета и најважно кражба, без разлика каде настанала кражбата.

ПРЕТХОДНА ВЕСТДојче банк предлага да се воведе нов данок за работа од дома
СЛЕДНА ВЕСТДржавата ќе овозможи легализирање на кешот со плаќање 10 отсто данок