Повеќето валути се “предмет на ослабување” поради купување на средства од централните банки и паѓање на каматните стапки. Дури и традиционалните валути кои се сметаат за безбедни засолништа, како што се јапонскиот јен и швајцарскиот франк, се изложени на ризик, смета Михаил Коган, раководител на аналитичкиот оддел на Вишата школа за финансиски менаџмент.

Во категоријата резервни валути, може да се каже дека преовладува мислењето дека доларот ќе ослабне во наредните месеци, во споредба со другите валути. На пример, консензуалната прогноза на инвестициските банки во врска со курсот Евро/Долар, предвидува раст на 1,25 годинава (сега е 1,21).

Од друга страна, Европската централна банка потроши повеќе на набавка на средства отколку на Соединетите држави ако се земат предвид бројките во однос на обемот на БДП.

Покрај тоа, Коган рече дека економијата на еврозоната е погодена од пандемијата на вирусот повеќе од американската, затоа верува дека еврото е еден од потенцијалните кандидати за слабеење.

Според експертот, можни се промени и со безбедни валути кои растат во периодот на ризик. Ако економијата, како што многумина се надеваат, започне активно да се опоравува, средствата од јапонскиот јен и швајцарскиот франк би можеле да бидат префрлени на поризични средства, вели тој. Коган смета дека потешкотии може да се појават и со британската фунта, која може да падне некое време поради изгледите за воведување на негативни стапки од страна на Банката на Англија во светло на Брегзит.

Спротивно на тоа, кинескиот јуан и рубата имаат големи шанси за зајакнување, рече експертот. Неговиот заклучок е дека руската валута може да се зајакне ако не се реализираат ризиците од санкциите, а цената на нафтата да продолжи да расте.

ПРЕТХОДНА ВЕСТПотпишување договор за 2,4 милиони евра неповратни средства наменети за енергетска транзиција
СЛЕДНА ВЕСТНепроодни патиштата кон високите планински села во Старо Нагоричане и Липково