Home ИНТЕРЕСНО Ел Салвадор ги врати во зелено криптовалутите

Ел Салвадор ги врати во зелено криптовалутите

0
Ел Салвадор ги врати во зелено криптовалутите

Крипто пазарот се врати во средата, со Bitcoin, Ethereum (етер), Cardano (ada) и Dogecoin сите покажаа знаци на закрепнување по големиот пад на цените на почетокот на неделата.

Криптовалутите беа поткрепени со веста од Ел Салвадор дека БТК официјално ќе биде признат како законско средство за плаќање, дозволувајќи им на луѓето да го користат за да плаќаат за стоки и услуги во централноамериканската земја.

Цената на Биткоин веднаш се зголеми за 5 проценти по објавата, додека другите водечки крипто исто така се зголемија за неколку поени.

Зголемувањето ја поттикна вкупната пазарна граница за сите крипто-валути заедно над 1,5 трилиони долари и – барем за моментот – го запре слајдот на цените што започна во средината на април.

Биткоинот тврдоглаво одбиваше да падне под 30.000 УСД низ целиот пад, а некои аналитичари оваа граница ја гледаат како точка без враќање и последниот сигнал дека влегол на пазарот на мечки.