Дојче Берзата презеде 80% од уделот во институционалните услуги на акционери (ISS) за 1,8 милијарди долари. Ова го исполни ветувањето на извршниот директор на Дојче Бурс Теодор Вајмер дека ќе се прошири преку аквизиции откако во текот на летото пропадна неговата понуда за купување на берзата во Милано.

Договорот е исто така најновиот пример на една од размените што ги проширува своите понуди со здружување на силите со давател на услуги за податоци и анализи.

Откупот на мнозинскиот пакет акции на Дојче Берзата го проценува ISS на 2,3 милијарди долари. Актуелното управување со советникот за корпоративно управување и Генстар Капитал ќе задржи 20% од акциите, се вели во соопштението на партиите.

Тоа е најголемата работа за време на десетгодишниот мандат на Вајмер на чело на Дојче Берзата. Денес треба да ја претстави својата нова среднорочна стратегија пред инвеститорите и објави дека спојувањата и аквизициите ќе играат голема улога во иднината на компанијата.

ISS и нејзиниот главен ривал Глас Луис, кој ги советува институционалните инвеститори за тоа како да гласаат за корпоративни прашања, од спојувања и превземања до кого да изберат до управни одбори и супервизори, се соочуваат со зголемен притисок од законодавците и регулаторите во последните неколку години како американски корпорации често обвинувања за концентрирање на премногу моќ

ПРЕТХОДНА ВЕСТВинер има нов независен член на Надзорниот одбор
СЛЕДНА ВЕСТДо 300 евра за лажни тестови за корона