Цените на нафтата на светските берзи минатата недела скокнаа за над шест проценти и достигнаа највисоки нивоа во една година, благодарение на дисциплината ОПЕК во одржување на договорените нивоа на производство и очекувањата дека заздравувањето на економијата ќе ја зајакне побарувачката за „црно злато“.

Цената на барелот на лондонскиот пазар минатата недела порасна за повеќе од шест проценти, на 59,34 долари, близу до највисокото ниво од крајот на февруари минатата година, пишува Seebiz.

На американскиот пазар, пак, барелот порасна за скоро девет проценти, на 56,85 долари, недалеку од највисоките нивоа од крајот на јануари минатата година. Силниот пораст на цените на нафтата во најголем дел се должи на дисциплината ОПЕК во спроведувањето договори за намалување на производството.

ПРЕТХОДНА ВЕСТИтно да се преиспита одлуката да не се продолжат роковите за поднесување завршни сметки
СЛЕДНА ВЕСТХраната од ден на ден се поскапа