Во Русија има голем вработени во средни и големи фирми со плата од еден милион рубли и повеќе, изјавија за „Лента.ру” од меѓународната ревизорска и консултантска мрежа ФинЕкспертиза (FinExpertiza).

Според аналитичарите, во споредба со периодот пред пандемијата, има зголемување од повеќе од 50 отсто, во април бројот на такви работници изнесува 17,1 илјади луѓе, во споредба со 11,29 илјади во април 2019 година.

Како што е наведено, специјалисти со толку висока плата работат во Москва, Санкт Петербург и Московскиот регион, како и во регионите Свердловск, Сахалин и Краснодарск, автономниот регион Јамал-Ненец и Татарстан.

Во главниот град, бројот на вработени со плата од над милион е околу 10,4 илјади, во регионот уште 1,2 илјади, во Санкт Петербург – 1,3 илјади.

– Во главниот град, учеството на овие вработени е 0,36 отсто од бројот на вработени во средни и големи претпријатија, во Санкт Петербург – само 0,1 отсто. Во исто време, важно е да се нагласи дека еднократните плаќања не се земаат предвид при пресметување на бројот на најплатени работници. И значителен дел од наградата на преплатените врвни менаџери паѓа на еднократни бонуси, рече Елена Трубникова, претседател на ФинЕкспертиза Глобал, истакнувајќи дека вистинскиот број вработени милионери може да биде значително поголем од 17.000.

На 1 септември, ФинЕкспертиза соопшти дека околу 2,8 милиони Руси вработени во средни и големи претпријатија (10,3 проценти од сите вработени) примаат плати над 100.000 рубли месечно.

ПРЕТХОДНА ВЕСТКанада ги отвори границите за целосно вакцинирани странци
СЛЕДНА ВЕСТАБЕНОМИКС: Трите стрели на Шинзо Абе за развој на Јапонија