Формирање на специјална Комисија за справување со корона пандемијата, но и за сите идни епидемии или пандемии, предлага опозициската ВМРО-ДПМНЕ, дознава Сител. Ова независно тело според партијата треба да биде составено по предлог на Владата, но избрано од Собрнаието. Комсијата, според предлогот до кој дојдовме треба да биде составена од 11 члена, во која по функција членуваат министерот за здравство и директорот на Центарот за управување со кризи.

Останатите членови се: 3 инфектолози, 2 епидмеиолози, 2 микробилози, 1 имунолог и 1 интернист. Комисијата одлуките треба да ги носи со мнозинство гласови од членовите, а препораките кои ќе ги даде треба да бидат задолжителни за државните органи.

Мандатот на комисијата според предлогот на опозициската партија треба да трае 6 месеци по завршувањето на епидемијата или пандемијата, а надоместокот за кој ќе работат нејзините членови да го одредува Владата.

Предлогот на ВМРО-ДПМНЕ стигнува само ден откако по нејзиното барање беше одложена расправата во Собранието по законот за заштитана населението од заразни болести во кој се наоѓаат дел од владините здравствени мерки за справување со КОВИД 19.

ПРЕТХОДНА ВЕСТРусковска: Н.Г. е испитан за перење пари уште пред да побегне
СЛЕДНА ВЕСТМожно е наставниците да држат онлајн настава од дома