Home МАКЕДОНИЈА Од денеска до 15 јуни: Незадолжителни маските на отворено, укината и забраната за групирање

Од денеска до 15 јуни: Незадолжителни маските на отворено, укината и забраната за групирање

0
Од денеска до 15 јуни: Незадолжителни маските на отворено, укината и забраната за групирање

Владата на Република Македонија вчера на седница конечно ги прифати и усвои препорачаните измени на рестриктивните мерки, кои доаѓаат по намалувањето на бројот на новозаболените од Ковид-19.

Движење без маски на отворено, организирање свадби, веселби на отворен простор/летни тераси до максимум 100 лица, но и присуство на публика на спортски натпревари што се одржуваат на отворено до 30 отсто од вкупниот капацитет на посетители.

Со ова, се укинува мерката носење на заштитна маска на отворено, освен кога лицата се во поголема група. Останува на важност мерката за задолжително носење заштитна маска во јавен превоз, такси превоз и во сите затворени простори.

Новите протоколи дозволуваат присуство на публика на спортски натпревари кои се одржуваат на отворено до 30 проценти од вкупниот капацитет на посетители, со задолжително почитување на растојание помеѓу посетителите од 1,5-2 метри. Се укинува мерката за забрана за групирање на јавен простор на не повеќе од четири лица.

Дозволено е и организирање на свадби, прослави, веселби на отворен простор/летни тераси до максимум 100 лица, но не повеќе од 50 отсто од капацитетот на просторот, со обезбедување на препорачаната дистанца помеѓу лицата. Присуство на музичари е дозволено само при организирање на свадби, а согласно соодветен протокол.