Home МАКЕДОНИЈА Колку пари му биле потребни на четиричлено семејство за да ги покрие основните потреби

Колку пари му биле потребни на четиричлено семејство за да ги покрие основните потреби

0
Колку пари му биле потребни на четиричлено семејство за да ги покрие основните потреби

На едно четиричлено семејство во јули му биле потребни 34.128 денари за да ги покрие основните месечни потреби, покажуваат податоците на синдикалната кошница што ја изработува Сојузот на синдикати на Македонија.

Споредено со официјалните статистички податоци објавени за месечно исплатена плата во мај, трошоците на едно четиричлено семејство се поголеми за 5.407 денари.

Најмногу пари или 14.417 денари во јули биле потребни за храна и пијалоци, а 10.826 денари за подмирување на режиските трошоци. За превоз минимум биле потребни 2.528 денари, додека за хигиена 2.381 денар. Остатокот е за обувки, облека, одржување на здравјето и за културни активности.