По повод донесувањето на Законот за измена и дополнување на Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти, денеска ќе се одржи јавна дебата на тема „Уредување на правниот статус на бесправно изградените објекти” во организација на Државната комисија за спречување на корупцијата.

Според ДКСК, корупцијата е најизразена таму каде што има најмногу можности за злоупотреби и манипулации, а широк простор за злоупотреби и корупција има во урбанизмот и градежништвото.

-Како пример може да послужат, донесувањето на генералните и деталните урбанистички планови, измената на урбанистичките планови заради легализација на бесправните градби наместо планирање на просторот, големиот број на бесправни градби, издавањето на дозволи за градење и располагање со земјиште кои се во постапка на денационализација, селективниот однос на општините и органите при уривањето на бесправните објекти и при санкционирање на прекршителите на законот, високиот процент нереализирани решенија за уривање на бесправно изградени објекти, големиот број на станбени и деловни згради меѓу дивоградбите, појасуваат од ДКСК за можната корупција во урбанизмот.

На дебата, покрај претседателката на ДКСК, Билјана Ивановска, предвидени се обраќања и на министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, експерти од урбанизмот и градежнитвото, судијата Владимир Туфегџиќ, а од дискусијата ќе бидат извлечени заклучни согледувања кои понатаму ќе бидат доставени до надлежните институции. бк/са/

https://zoom.us/j/96343163574?pwd=bWVZTlhQZGxGaHlNdmk0dE92WWRyZz09

Скопје, 25 мај 2021 (МИА) –

ПРЕТХОДНА ВЕСТПрогресивен, но и кризен данок – разгледува Владата
СЛЕДНА ВЕСТТурција со засилени безбедносни мерки подготвена за летната сезона