Падот во последните четири години се проценува на речиси 100%

Американската и кинеската економија не можат еден без друг, иако инвестициите се намалуваат

Трговската војна и пандемијата доведоа до значителна изолација на секторот за полупроводници во Соединетите држави и Кина, соодветно. Според статистичките податоци, меѓусебните инвестиции на двете водечки економии во целина се намалија за 75% во периодот од 2016 до 2020 година, а во технолошкиот сектор падот достигна 96%.

Пред пет години, кинеските инвеститори инвестираа 48,5 милијарди долари во американската економија. Но, инвестициите од Кина постепено се префрлија кон Европа и Африка, се вели во анализата на Bain & Co, објавена од Nikkei Asia Review.

Но, падот на инвестициите меѓу САД и Кина е асиметричен. Додека кинеските инвестиции во американската економија паднаа за 85% помеѓу 2016 и 2020 година, американските инвестиции во Кина паднаа за само 38%.

На крајот на минатата година, американските инвеститори инвестираа 8,69 милијарди долари во кинеската економија, додека кинеските инвеститори ја поддржаа американската економија со не повеќе од 7,2 милијарди долари.

Технолошкиот сектор, недвижностите и здравството најмногу настрадаа од кризата во односите меѓу двете земји. Од 2018 година до април оваа година, Соединетите држави на црна листа ставија 168 кинески компании, не сметајќи ги Huawei Technologies и неговите поделби.

Според експертите, трендот кон изолација на американската и кинеската економија ќе продолжи и во наредните години, но не се очекува целосна разделба, бидејќи двете земји не можат една без друга во апсолутно сите области.

Засегнатите компании ќе треба да ги идентификуваат слабостите во нивните синџири на снабдување со цел да најдат алтернативни партнери и да ги намалат ризиците што ги носат геополитичките процес.

ПРЕТХОДНА ВЕСТТТК Банка ја исплати каматата за втората година на сопствениците на Корпоративни обврзници
СЛЕДНА ВЕСТАвиокомпанијата Иберија планира привремено да отпушти третина од своите работници