Германија е прогласена за најиновативна економија во светот и по шест години го презеде првото место од Јужна Кореја.

Неодамнешното рангирање на Bloomberg ги покажа најиновативните земји во однос на вредностите на индексот.

Германија е на врвот на листата за 2020 година, ставајќи крај на шестгодишната доминација на Јужна Кореја, која падна на второто место. Сингапур е на третото место, враќајќи ја својата позиција од пред две години.

САД се наоѓаат на деветтото место, губејќи едно место во споредба со 2019 година.

Рангирањето вклучува фактори како што се трошоците за истражување и развој, бројот на домашни пријави за патенти и бројот на домашни јавни високотехнолошки компании. Германија постигна 88,21 од 100 можни поени.

Сингапур и Данска беа земјите со најголем напредок меѓу најдобрите 10, искачувајќи по три места.

ПРЕТХОДНА ВЕСТВо Скопје казнет 221 возач
СЛЕДНА ВЕСТУтринските температури во цела држава под нула, освен во Гевгелија