Поминаа две децении откако поранешниот шеф на Европската централна банка (ЕЦБ), Вим Дуизенберг, претстави седум нови банкноти на јавноста. Беше 30 август 2001 година, а на Дуизенберг му остана прекарот г -дин Евро. Во тоа време се уште беше во игра банкнота од 500 евра, која не се печати две години, бидејќи е омилена меѓу криминалците и финансиерите на тероризмот. Секој што се уште ја има оваа виолетова банкнота, не мора да се грижи, бидејќи таа се уште се прифаќа како средство за плаќање.

Дури и без најголемата банкнота, вкупната маса на пари што кружи во печатени и ковани евра постојано се зголемува. Според германската федерална банка, таа маса се зголемува за шест проценти годишно. Веќе на крајот на 2014 година беше надмината границата од една милијарда евра, додека денес во оптек се 26 милијарди банкноти со вкупна вредност од 1,4 милијарди евра.

Иако Германија е најголемата и економски најмоќната членка на еврозоната, Германците користат печатени и ковани монети над просекот во време кога дигиталните плаќања земаат замав.

„Важно е луѓето да ги контролираат сопствените трошоци. Таканаречената „болка во плаќањето“ влијае на клиентот, бидејќи човек директно гледа кога банкнотата ќе го напушти паричникот“, објасни д-р Јирген Мурман, професор по банкарски менаџмент на Факултетот за финансии во Франкфурт.

Сепак, плаќањето со картички и апликации добива на интензитет. Во еврозоната, секое второ купување преку Интернет се врши со картичка. Од десет уплатници и фактури, само уште четири се плаќаат во готово во просек. Во декември минатата година, истражувањето на ЕЦБ покажа дека околу 40 проценти од луѓето велат дека користат помалку готовина од почетокот на пандемијата на коронавирусот.

Прашањето е – како постојано расте масата на банкноти и монети, иако се повеќе луѓе плаќаат дигитално?

„Готовината не е само омилено средство за плаќање, туку сигурен начин да се зачува вредноста. Особено во време на криза, количината на банкноти расте, бидејќи луѓето понекогаш и веруваат повеќе на својата „палета“ отколку на банката. Ова исто така може да се забележи во Хрватска или Турција, каде што само готовина се „вистински пари“. Барем еврото се покажа како отпорно на кризи“, изјави проф. Д -р Јоханес Беерман од Одборот на Федералната банка на Германија.

Сепак, тој забележува дека развојот дефинитивно оди во насока на дигитално плаќање користејќи апликации на телефонот. Најголемата пречка, вели тој, е огромниот број понудувачи кои не ги препознаваат системите на другите.

Така, може да се случи начинот на плаќање што ви се допаѓа да не е препознаен, на пример, во пекарата во која одите. Иако ова ќе се стави во ред, а дигиталните плаќања може да се удвојат до 2025 година, експертите велат дека „нема зима“ за готовината, пренесува Дојче веле.

„Лесно се управува со готовината, тоа е сигурно платежно средство, не му се потребни технички помагала и ја олеснува контролата на трошоците. Исто така, готовината е најповолното платежно средство за потрошувачот “, заклучува Берман.

ПРЕТХОДНА ВЕСТ„SMIC“ инвестира 9 милијарди долари во нова фабрика
СЛЕДНА ВЕСТРаст на БДП во вториот квартал, имунизацијата шанса за побрзо економско закрепнување