На светските пазари, цените на нафтата скокнаа за 8 проценти, за само една недела. И со тоа вредноста достигна рекорд, за скоро една година. Причината за овој раст се должи на најавата на Саудиска Арабија, дека дополнително ќе го намали производството за еден милион барели дневно во февруари и март, како дел од договорот на повеќето производители на нафтени организации (ОПЕК) и нивните сојузници.

Цената на барелот на лондонскиот пазар минатата недела, скокна за 8,1 процент на 55,99 долари, додека на американскиот пазар за еден барел порасна за 7,7 проценти, на 52,24 долари.

 

ПРЕТХОДНА ВЕСТФорд става клуч во Бразил
СЛЕДНА ВЕСТИспарија повеќе од 170 милијарди долари, цената на Биткоинтот започна драстично да паѓа