Централната банка на Куба ги суспендира депозитите на американскиот долар на национално ниво. Република Куба ја прекинува употребата на американски долари поради ограничувањата предизвикани од ембаргото со американски и странски банки.

Куба, островската земја лоцирана на Карипско Море, Мексиканскиот Залив и Атлантскиот Океан, соопшти дека оваа недела американските долари ќе бидат суспендирани во земјата. Информацијата доаѓа од централната банка на земјата и на странските туристи им беше речено да ги оставаат американските долари дома при посета.

„Со оглед на пречките што ги создава американското ембарго за системот на национална банка да депонира во странство американски долари што се собираат во земјата, беше донесена одлука за привремено суспендирање на депозитите во американски банкноти во банкарскиот и финансискиот систем на Куба“, изјавија членовите на централната банка на Куба (БЦК).

ПРЕТХОДНА ВЕСТТвитот на Маск го турна Биткоин кон 40.000 долари
СЛЕДНА ВЕСТМакедонија не е сиромашна туку е украдена држава