Турција извезува 60 милиони рози за Св. Валентин

Понеделник, 10 Февруари 2020 09:14 Напишано од  Објавено во ИНТЕРЕСНО

Турските производители на цвеќиња досега извезоа 60 милиони рози во 50 земји - вклучително и Холандија, Велика Британија, Германија и Украина, пред Денот на вљубените - 14 февруари, пренесуваат турските медиуми.

Интензивниот извоз на рози започна пред 20 дена, откри Исмаил Јилмаз, раководител на Централното здружение на извозници на украсни растенија од Анадолија.

„Минатата година производство на рози беше послабо од оваа година поради студеното време“, рече Јилмаз, додавајќи дека земјата извезла 6 милиони повеќе рози од почетокот на оваа година за разлика од претходната година.

Забележувајќи дека извозот на рози во моментов е во вредност од 6,5 милиони американски долари, тој рече дека новите нарачки ќе бидат доставени до 14 февруари.

Јилмаз рече дека Турција извезува и други цвеќиња, особено каранфили, кои сочинуваат речиси 90% од вкупниот извоз на цвеќе.