Грчките кампови преполни

Понеделник, 19 Август 2019 11:16 Напишано од  Објавено во ИНТЕРЕСНО

Оние што сакаат да ги поминат годишните одмори во Грција кампувајќи се многу, а туристите прават резервации барем една година порано. Владата ветува дека ќе ги зголеми местата следната година за да ги задоволи сите љубители на кампот.

Решението може да се постигне само со брза интервенција на Владата и Министерството за туризам. Постојат и Грци и странци кои се подготвени да инвестираат.

Според статистичките податоци, има прекрасни места за кампување, но земјата е во сопственост на општините и тешко е да се дојде до договор. Хотелиерите нудат намалување на данок и споделување на трошоците и придобивките меѓу сопствениците и општините.

За споредба, во Грција има 350 кампови и 1.200 во Шведска.

Исто така, се разгледува опција за камповите да работат во текот на целата година. Досега, во Атина, близу до археолошките места, има четиригодишни кампови и се зафатени цело време, според туристичката индустрија.