Ова се земјите со најмногу милијардери: На листата нема богати луѓе од екс-ју земјите

Среда, 24 Јули 2019 13:29 Напишано од  Објавено во ИНТЕРЕСНО

Во Европа најмногу милијардери има во Германија - 114, со вкупно богатство од 500 милијарди долари.

Најмногу милијардери во светот живеат во САД, дури 607, со срдства во вредност од 3.111 милијарди долари, според податоците на американскиот магазин „Forbes“.

Следи Кина со 324 милијардери кои вкупно „тежат“ 980 милијарди долари.

Во Европа најмногу милијардери има во Германија – 114, со вкупно богатство од 500 милијарди долари.

Германија воедно е и трета во светот според ова рангирање.

Русија има 98 милијардери со средства во износ од 421 милијарда долари.

Обединетото Кралство има 54 милијардери со вкупно богатство од 182 милијарди долари. Во Франција има 41 милијардер, а нивното богатство се проценува на околу 330 милијарди долари.

Во Италија има 35 милијардери, а Швајцарија и Шведска по 33, додека во Шпанија има 29.

Во Турција има 25 милијадери. Норвешка има 15, Холандија и Данска по 10, Ирска и Австрија по 9, а нешто помалку имаат останатите европски држави.

Forbes се уште не следни ниту еден богаташ од земјите од поранешна Југославија.

Инаку, Индија има 106 милијардери кои имаат богатство од 405 милијарди долари.

Хонг Конг има 71, Јужна Кореја и Тајван по 40, Јапонија 32 милијардери, Тајланд 31, Сингапур 22…

Австралија има 36 милијардери, Канада 45, Мексико 17…

Во Јужна Америка најмногу милијардери има во Бразил, дури 58.

Последен пат изменето на Среда, 24 Јули 2019 13:36