По “Бамби”, “Кока-Кола” го купува и “Књаз Милош”?

Вторник, 19 Февруари 2019 12:46 Напишано од  Објавено во ИНТЕРЕСНО

Директорот на “Мои брендови”-Србија, Андреј Јовановиќ изјави дека компанијата Кока-Кола е заинтересирана за купување на компанијата “Књаз Милош”.

За оваа купопродажба се чека одобрение од Комисијата за заштита на конкуренцијата.

Како што пренесува “Вечерње новости”, во деловните кругови велат дека е договорено купувањето на “Књаз Милош”.

“Не е точно дека го продадовме” Књаз Милош” на Кока-Кола. Ако прашате дали се заинтересирани за купување, можам да кажам дека тие се”, изјавил Јовановиќ за Новости.

Комисијата за заштита на конкуренцијата соопштија дека “Кока-Кола” сè уште нема поднесено барање, со цел да добие контрола врз “Књаз Милош”.

Ако дојде до оваа аквизиција, Кока-Кола ќе има околу 40 отсто од уделот на пазарот, што е на маргините на монопол.

Според весникот, бизнис круговите шпекулираат дека постои опција, доколку “Кока-Кола” не го помине антимонополот, може да ја продаде “Роса” на Нестле.

Како дел од “Мои брендови”, работат компаниите Имлек и Књаз Милош, како и Бамби која од неодамна ги купи Кока-Кола ХБЦ АГ за 260 милиони евра.