Дел од угостителските објекти нема да може да добијат помош од шестиот пакет мерки

Половина од угостителите нема да добијат државна помош бидејќи нивните бизниси не им се регистрирани соодветно. Од Независната угостителска комора велат дека Законот дозволува...

Нова поддршка од ФИТР – за поттикнување на социјалното претприемништво

Бизнисите на поинаков начин да ги гледаат работите – наместо само кон профитот, да бидат свртени и кон природата, општеството, човекот, а претприемачите, посебно...

Владата ќе прави физибилити студија за продажба на „Македонска пошта“

Владата информира дека е утврден новиот текст на Законот за изменување на Законот за поштенските услуги, којшто, согласно член 137 од Деловникот на Собранието...

Премиерот Заев за телевизијата „Клан”: Интервентниот план за инвестиции 2021-2027 се реални вложувања, коишто...

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев во интервју за телевизијата „Клан” посочи дека проектите од Интервентниот план за инвестиции 2021-2027 се...

Битиќи: Ќе следи седми пакет економски мерки доколку биде потребно

Треба да работиме на креирање на модели кои долгорочно ќе и помогнат на текстилната и кожарската индустрија да се подобри нивната состојба, а тоа...

Сојузот на стопански комори и ПМЛ Консалтинг ќе креираат нови можности за развој на...

Сојузот на стопански комори и ПМЛ Консалтинг денес потпишаа Меморандум за разбирање како израз на волја за соработка на проекти од заеднички интерес, иницирани...

Продолжен рокот за аплицирање за грантови за туристичко-угостителскиот сектор

Министерството за економија донесе одлука за една недела да го продолжи рокот за аплицирање за јавните повици за грантови за туристичките агенции, игротеките, рестораните...

400 компании ќе добијат 17,2 милиони евра

„Им симнувам капа на сите домашни претприемачи кои и во услови на ковид стартуваа свои проекти и сакаат дополнително да инвестираат. Еве вашата земја...

Доделени субвенции на 43 занаетчии и четири занаетчиски комори во вредност од 4,4 милиони...

Занаетчиските комори на Скопје, Штип, Куманово и Битола за проекти за развој и унапредување на занаетчиството денеска добија грантови од Министерството за економија во...

Во Викендот без ДДВ промет од 528 милиони денари, висината на вратениот данок далеку...

Двапати поголем промет е реализиран во изминатиот викенд, кој беше Викенд без ДДВ во однос на трите денови пред тоа, односно на 7,8 и...

НАЈНОВИ

ССК потпиша Меморандум за соработка со престижниот Кинески центар за надворешна трговија

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски потпиша Меморандум за соработка со China Foreign Trade Centre (CFTC) – Кинески центар за...

Претседателот на ССК, Ангелоски и кинескиот амбасадор Џанг Ѕуо во посета на „Специјал“

Трајан Ангелоски, претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија и Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина денеска остварија посета на производствениот капацитет...

Сојузот на стопански комори се вклучува во регионална иницијатива за справување со климатските промени

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски стана член на Управниот одбор на невладината организација  „Зелен навигатор на Западен Балкан“, чие...

Златен медал за виното „Вранец Орле“ на винарија „Венец“

Винаријата „Венец“ на престижниот натпревар „Citadelles du Vin“ кој се одржува во Франција освои златен медал за виното „Вранец Орле“ 2019 кое го доби и...