Администрацијата на американскиот претседател, Доналд Трамп, планира да воведе додатни тарифи на увоз на француски производи во вредност од околу 2,4 милијарди долари. Тоа е негов одговор на француското заострување на таксите за американски технолошки гигант како Гугл, Амазон и Фејсбук.

Зголемени приходи, откривање и спречување измами преку таргетирани контроли, поедноставени и поефикасни процедури, зајакнат административен капацитет, поголема операбилност, натамошно усогласување на домашното со европското законодавство и доближување на земјава до пазарот на ЕУ и Царинската унија, се резултатите што ги постигна Царинската управа во соработка со австриските и литванските институции, преку проектот поддржан од Европската Унија кој се спроведуваше изминатите 27 месеци.

Проектот за субвенционирани станбени кредити од државата – „Купи куќа, купи стан” продолжува и догодина. Граѓаните од 6-8 декември на саемот „Купи куќа, купи стан”, кој ќе се одржува во Скопје Сити Мол, ќе можат на едно место да добијат информации од Министерството за финансии, банките кои се во проектот и градежните компании.

Македонските средношколци, споредено со земјите од регионов, се подобри само од своите врсници од Косово, покажаа резултатите од меѓународното  на средношколци на возраст од 15 години што беше спроведено минатата година. Резултатите ги објави Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

Средства за субвенции за купување возила што беше најавено за следната година, во буџетот не се предвидени. Работна група што била формирана и го разгледuвала ова прашање и одлучила средствата да се алоцираа таму каде ќе дадат најдобар ефект.

Утврдени се побарувањата на доверителите на градежната компанија Бетон Штип. Стечајниот управник за овој поранешен градежен гигант прифатил побарувања од доверители во висина од 936 милиони денари или околу 15.344.000 евра. Оспорени побарување се вкупно 545 милиони денари.

Шведската модна компанија „H&M“ почна со тестирање на услугата за изнајмување облека.

 Рускиот претседател Владимир Путин потпиша закон според кој паметните телефони, компјутерите и паметните телевизори мора да имаат претходно инсталирани руски апликации.

Вторник, 03 Декември 2019 07:27

Прв меѓународен саем RENEXPO во Скопје

Домашни и странски експерти ќе претстават трудови за планираните и спроведени проекти кои на најдобар начин ги илустрираат најновите случувања и трендови од секторот на енергетика, заштита на вода и управување со отпад на првиот меѓународен саем RENEXPO® NMK во Скопје, што ќе се одржи денеска и утре во Скопје.

Помалку од половина од младите сметаат дека се запознаени со правата од работен однос, но високи 70 проценти имаат ниско или многу ниско ниво на информираност за своите права, покажува истражувањето спроведено во Србија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора во рамки на меѓународниот проект „Права на работа, работа за права“ поддржан од Еразмус плус програмата.

Нова сорта јаболки под името „Космик крисп“, за чие развивање на научниците им биле потребни две децении и која наводно трае и до една година во фрижидер, од денеска е во продажба во САД.

Страница 8 од 100