Честото менување на законската регулатива и ефектите од промените особено во даночните закони врз стопанството, најавата за нова глобална економска криза во 2020г, како и актуелната состојба во сметководствената дејност, беа во фокус на прес конференцијата на Комората на сметководители во Сојузот на стопански комори на Македонија. 

Минималната пензија, според стаж и старост, од 1 јули ќе изнесува 250 лева (околу 130 евра), одлучија пратениците во бугарскиот Парламент.

Капиталниот ремонт на Блок 2 на РЕК Битола заврши. Постројката, информираат од компанијата, е синхронизирана со електроенергетскиот систем  и испорачува електрична енергија согласно потребите на потрошувачите.

По четири часа ќе работат сите мајки по завршување на породилното отсуство поради бременост, раѓање и родителство во компанијата ДУНА.

Извршниот директор на „Гугл”, Сундар Пичаи ќе го замени Лари Пејџ како извршен директор на матичната компанија „Алфабет”, соопшти компанијата. Пејџ и Сергеј Брин, кои ја основаа компанијата пред 21 година, се повлекуваат.

Иако не е услов за членството на Македонија во НАТО се отвораат прашања околу безбедноста и кинеското влијание во развојот на 5Г мрежата и дигиталната инфраструктура во земјата, потврдија денеска од Владата.

По скандалот со Фолксваген, се повеќе европски градови наметнуваат ограничувања или забрани за дизел возила.Тоа е неповолна положба за дилерите на половни автомобили, наведува Дојче веле.

Данска од наредната година на своите пруги ќе воведе возови на батерии. Министерот за сообраќај Бени Енгелбрехт постигна договор со регионалните власти на Копенхаген, Зеланд и Централен Јутланд да ги пуштат во работа пробните возови на батерии на две различни железнички линии.

Страница 8 од 136