Владата ќе одговори на 12 од 30 барања за намалување на царинските стапки доставени од странските инвеститори во земјава, соопшти премиерот Зоран Заев.

Домашниот бруто производ во третиот квартал годинава бележи раст од 3,6 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Околу 21 милион денари од мерката МојДДВ веќе се префрлени на сметките на 16.600 граѓани на првиот ден од повратот, објави министерката за финансии Нина Ангеловска.

Зголемувањето на данокот на моторни возила, што законски ќе се регулира и веќе е во собраниска процедура е во насока на мерките, што се преземаат за заштита на животната средина, изјави премиерот Зоран Заев по прес-конференцијата на која беше промовиран проектот за проектирање и поставување на фотоволтаични системи.

Стапката на невработеност во третиот квартал годинава се спушти на 17,1 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Рускиот премиер Дмитриј Медведев порача дека Русија сериозно ќе го сфати “нуклеарното” сценарио според кое функционери на Белата куќа предвидуваат исклучување на “големата мечка” од банкарскиот систем SWIFT.

Дигитализација на клучните регистри на институциите и развој на дополнителни 120 електронски услуги се дел од активностите што ги најавува Министерството за информатичко општество и администрација за следната година.

Централната банка на Франција планира да ја пилотира дигиталната валута CBDC за финансиските институции во 2020 година.

Франсоа де Галау, гувернер на Централната банка, најави дека банката ќе започне со тестирање на дигиталното евро до крајот на првиот квартал на 2020 година.

Банката на Франција ја потврди веста на Твитер, истакнувајќи дека најавата е направена на конференција чии домаќини беа двајца главни француски регулатори за финансии, Францускиот орган за бонитетна супервизија и AMF.

Според извештајот, стартувањето на дигиталното евро ќе се насочи само кон учесниците во приватниот финансиски сектор и нема да вклучува исплати на мало направени од поединци. Галау, наводно, напоменал дека дигиталната валута за купците на мало „ќе биде подложна на посебна претпазливост“, пренесува Cointelegraph.

Според Les Echos, иницијативата има намера да ја зајакне ефикасноста на францускиот финансиски систем, истовремено обезбедувајќи доверба во валутата.

Покрај тоа, проектот има за цел да го потврди суверенитетот на Франција врз приватните иницијативи за дигитални валути, како што е Либрата на Фејсбук.

Страница 5 од 136