КОЛУМНИ

Парламентарните избори поминаа, но „финтите“ кои ни ги сервираат останаа исти, стари, добро познати. Веќе слушната реторика, изговори кои се повторуваат, излитени фрази во кои ни сами не веруваат, експерти „на батерии“ кои ги повторуваат небулозите... Веќе видено сценарио, само по некој нов актер на сцената.
Кога ќе се спомене зборот "ропство" на сите нас низ глава ни поминуваат толку многу традиционално "грди" термини, како диктатура, режим, мачење, тиранија...Меѓутоа, модерните времиња и конвенции го прошируваат сфаќањето на терминот "ропство" воведувајќи хибридни методи за примена на власт над потчинетите од страна на угнетувачите. На пример, начинот на кој се развиваше и се управуваше со актуелната кризата кај сметководствената професија ги има сите карактеристики за да се заклучи дека сметководителите во моментот се наоѓаат под некоја форма на ропство.
Додека полека се навикнуваме на новата нормалност (или сепак не?), обидувајќи се на секаков начин да ја повратиме економската активност во ова време – невреме, во недостаток на уредби и мерки за толкување, overthinker како мене едноставно мора да ги насочи мислите на нешто друго. Овој пат, тоа друго е секојдневието со кое се соочувам во текот на 11 години поминати како професионален сметководител, односно парадоксите кои секојдневно ја отежнуваат работата и создаваат незадоволство.

Кој се плаши од средната класа?

Понеделник, 06 Јули 2020 08:15
Податоците покажуваат дека во Македонија 455.000 граѓани, односно околу 22 отсто од населението, живее во сиромаштија, што нė рангира меѓу првите во Европа. Истовремено, најбогатите 1 отсто заработуваат 14,4 отсто од вкупниот национален доход,што повторно нė сместува на врвот.
Политичките партии постигнаа договор за парламентарни избори среде пандемија. Штета е што не постигнаа и консензус да поддржат економски мерки за спас, кои ќе помогнат полесно да ја надминеме кризата во која се наоѓаме, бидејќи се соочуваме со период во кој нема да има можности за какви било интервенции до формирање на следната влада.
Досегашните мерки на владата на Македонија за надминување на големите штети како последица на пандемијата која ја предизвика вирусот ковид-19 беа поздравени од бизнис секторот и од граѓаните. Покрај големиот публицитет кој се даде на овие мерки преку владините медиуми објективно анализирано тие само делумно ги реализираа очекувањата на компаниите и на граѓаните. Објективната анализа на овие мерки ќе исфрли на површина дека главната мерка за исплата на плата во износ од 14.500 денари пред се се искористи од големите странски компании кои се активни во индустриско-технолошките зони, компании кои се ослободени од сите фискални давачки и кои се помалку…
После речиси четири месеци конечно дочекавме убава вест и за нашиот туризам. Се отвараат аеродромите, се отвараат границите, хотелите и рестораните веќе почнаа со работа. Протоколи има и тие се почитуваат, се исполнуваат највисоките стандарди за безбедност и заштита на гостите при престој во сместувачките капацитети и угостителските локали. Се создадоа услови за да почне туристичка сезона.

Нѐ изеде туѓиот срам

Среда, 17 Јуни 2020 11:48
Да се промовира домашен туризам со првата фотографија од странство која на Секторот за туризам и угостителство при Министерството за економија им се видела убава на интернет, веројатно не е забележано ниту во едно министерство во светот, во чија надлежност е туризмот. Покрај толку официјални фотографии во Владата, покрај толку домашни фотографи што ги имаат прекрасно „донесени" туристичките предели во Македонија, покрај толкава ПР-служба и маркетинг-експерти, платени од народот, Македонија несфатливо „дрпна" слободна фотографија од езеро во Германија!
Преживуваме уште еден продолжен викенд на кој претходно би се радувале, но сега е причина за нови поделби, изразување на критика и осуди па дури и ширење омраза. Како да заборавивме што значи почит и емпатија кон другиот. Пред да критикуваме некого добро би било прво да се обидеме нештата да ги видиме преку неговите очи. Или со други зборови емоционалната интелигенција која треба да ја поседува секој од нас за жал кај најголем број од луѓето е на нула.
Од почетокот на кризата реалниот сектор, односно малите и средни компании кои се најбројни во државата и кои даваат најголем придонес во буџетот постојано објаснуваат што треба да се направи и по кои координати треба да се движиме за да се избегне директен и катастрофален судир со сантата лед наречена Ковид-19. Многу предлози се дадоа, само што надлежните како да не слушнаа, ама баш ништо...