Ивица Јаќимовски: Продолжувањето на мерката 5% ДДВ ќе го раздвижи градежништвото

Петок, 29 Јуни 2018 10:52 Напишано од  Објавено во НИЗ ПРИЗМА НА БИЗНИСОТ

Градежната комора на Македонија, по повеќе месечни апели за продолжување на мерката за 5 % ДДВ за продажба на станбен простор, ја поздрави донесената одлука за предвидените законски измени на Министерството за финансии на Република Македонија, со кои се продолжува рокот за оваа мерка заклучно до 2023 година. Оваа законска измена е од особено значење за приватниот сектор и сите граѓани на Република Македонија.

Дополнително, почитување на законската регулатива во целост за издавање на одобренија за градење и измени на клучните закони со кои ќе се помогне и забрза градежната активност, се главните фактори кои ќе ја стимулираат работата на градежниот сектор, во спротивно сите инволвирани во процесот на градење ќе трпат големи загубите, рече Ивица Јаќимовски, генерален менаџер на Голден Арт во интервјуто за economist. Mk.

 

Како да се постигнат долгорочни позитивни ефекти во секторот градежништво?

 

Јаќимовски: Отвореноста за консултации со релевантните засегнати страни и прифаќањето на конструктивните мерки предложени од страна на деловната заедница се значаен чекор во воспоставувањето на квалитетен јавно приватен дијалог кој веруваме ќе допринесе за долгорочно позитивни ефекти за градежништвото но и за целокупната национална економија. Усвојувањето на барањата  на бизнис секторот, значи поттик за остварување на планираните инвестиции не само за градежните компании, туку и за над 26 други стопански гранки директно поврзани со градежништвото

Мерката 5% ДДВ за становите беше  едно од клучните мерки за стабилизирање на работата во градежниот сектор. Градежната комора во рамки на своите работни групи, активно предлага мерки за подобрување на состојбата во секторот градежништво.

 

Што е значајно за непрекинат тек на градежните проекти?

 

Јаќимовски: Капиталните инвестиции се значајни за долгорочен раст на економијата. Сметаме дека  со започнување на активностите и градежната офанзива на неколку делници, како и на предвидените проекти поврзани со железница, гасификација, изградба на нови  водоводи и канализации, нови градинки и училишта низ повеќе општини во Република Македонија, тој тренд на негатива ќе се надимине. Потребно е да се постави  одредена динамика во која точно ќе се знае обезбедената инвестиција, динамичката реализација, начинот на плаќање, редовно сервисирање во делот на плаќање, редовно извршување на обврските кои се предвидени каде влегуваат и временските услови. Нема да има пролонгирање на рокови ако сите се придржуваат до динамичкиот план.  За градежништвото е од особено значање квалитетната администрација, запазување на предвидени законски рокови за изградба како и стратешко и долгорочно планирање без застој при изградба, без разлика дали се работи за високо градба или ниско градба. Тој додаде дека одредени недоследности треба да бидат елиминирани и предвидени пред самиот старт на градба, во спротивно тоа ги зголемува трошоците за сите чинители во процесот на градење.


Постоите веќе 12 години на македонскиот пазар, а успеавте да изградите своевиден бренд во градежништвото?

 

Јаќимовски “Голден Арт” како градежна компанија е основана 2005 година со дејност градежништво, со цел продолжување на фамилијарната традиција градежници која се протега повеќе од 100 години. Со самото основање на “Голден Арт” поставивме цел пред себе, да изградиме градежен бренд кој ќе биде препознатлив по квалитет на станбен и деловен простор. На самите почетоци се потпревме на искуствата на нашиот татко, кој е дел и денес од успесите на “Голден Арт”. Постојан мотив по кој работевме е превземените обврски да се испочитуваат во целост, по што и денес е препознатлива “Голден Арт”.

 

Што е тоа што Ве разликува од конкурентите на пазарот?

 

Јаќимовски: Како градежна компанија во споредба со конкуренцијата не издвојува „Голден Арт системот на градење“, сет и комбинација на елементи кои како компанија не прават единствени на пазарот со гаранција за квалитетот.

Последен пат изменето на Петок, 29 Јуни 2018 11:01