СВЕТ

Брисел планира да воведе заедничка европска минимална плата. Данска, Шведска и Финска немаат минимална плата. Наместо тоа, за платите се преговара директно меѓу синдикатите и работодавачите – т.н. систем на колективно договарање – и обично се повисоки отколку во повеќето други земји на ЕУ.
Во Данска има дебата за воведување на четиридневна работна недела, откако претходно, финската премиерка Сана Марин предложи за скратување на работното време на четири дена неделно.
Дигиталната валута Биткоин се тргува за 8.667 долари, што е за 21 процент раст од почетокот на 2020 година. Биткоинот забележа најдобар почеток на годината од 2012 година.
Продажбата на автомобили во Кина во декември минатата година продолжи да се намалува, па за цела 2019 година овој пад изнесува 8,2 отсто, покажаа вчера објавените податоци на Кинеската асоцијација на производители на автомобили (ЦААМ).
Вработените во Агенција за вработување во англискиот град Свиндон добиле четири дополнителни дена за годишен одмор под услов да не пушат на работа.
Затегнувањето на односите на Блискиот Исток ја вивна цената на златото на светските берзи на највисоко ниво во последниве седум години.
Во дванаесет големи хакерски напада врз берзите за трговија со дигитални валути минатата година се украдени криптовалути во вредност од над 292 милиони долари.
Цените на храната на меѓународните пазари во декември се зголемија на највисоко ниво во пет години, како резултат на значителното поскапување на растителните масла, шеќерот, млекото и млечните производи, соопшти Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).
Во Австрија има недостиг од квалификувани работници за дури 54 занимања. Австриското Министерство за труд подготви и список за вработување на странски квалификувани работници, т.н. Нацрт за побарувачка на професии за 2020 година, со кој се дефинира побарувачката за работници особено занимања и можноста за вработување странски квалификувани работници.
Германската автомобилска индустрија е во криза. Тоа може да се види од податоците на последните квартали во 2019 година, а сега пристигна и потврдата во најновиот годишен извештај.