Aрамко ќе мора да исплати 75 милијарди долари дивиденда и покрај тоа што работи со загуба

Вторник, 11 Август 2020 11:20 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Државната нафтена група планира да исплати 75 милијарди долари дивиденда оваа година и покрај остриот пад на заработката, бидејќи државната енергетска група се обложува на враќање за секторот на нафта погодена од пандемија.

Како и нејзините меѓународни врсници, Арамко имаше брутална година, бидејќи владата наметна блокирања за спречување на ширењето на коронавирусот, и со тоа побарувачката за нафта драстично се намали.

Компанијата во неделата објави нето приход од 6,6 милијарди американски долари за три месеци до 30 јуни, што претставува пад од 73 отсто во однос на истиот период пред една година.

Последен пат изменето на Вторник, 11 Август 2020 11:22