Коронавирусот го бутна профитот на авиокомпаниите

Петок, 21 Февруари 2020 10:40 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Според проценките на Меѓународната асоцијација на авиопревозници (ИАТА), авиокомпаниите во азиско-пацифичкиот регион ќе загубат 27,8 милијарди американски долари како резултат на епидемијата на новиот коронавирус, додека побарувачката за авио-билети во регионот ќе се намали за 13 проценти.

Со оглед на тоа што проценката на растот е проектирана на 4,8 проценти, целокупниот пад на профитот ќе биде 8,2 проценти, соопшти ИАТА.

Според тоа сценарио, загубата на приходи ќе биде 27,8 милијарди американски долари за авиокомпаниите во регионот на Азија и Пацификот. Најголемите загуби ќе забележат компании од Кина, чиј пад на профитот само на домашниот пазар се проценува на 12,8 милијарди.

Според истото сценарио, компаниите што работат надвор од регионот ќе загубат 1,5 милијарди американски долари, под претпоставка дека побарувачката е ограничена само на азиските пазари.Севкупно, загубата ќе изнесува 29,3 милијарди американски долари на глобално ниво.

Таа загуба, според проценките на ИАТА, значително ќе ги намали проценките на глобалниот раст за 2020 година.

Проценките, според изјавата, се слични на оние за време на епидемијата САРС. Потоа, после шестмесечен период на ненадејно опаѓање, следуваше подеднакво брзо закрепнување. Во 2003 година, САРС беше одговорен за пад на приходите од 5,1 процент на азиско-пацифичките авиокомпании.