Аигл Азур банкротираше, 1.150 лица останаа без работа

Понеделник, 30 Септември 2019 12:04 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Француската авиокомпанија Аигл Азур се повлече откако не успеа да пронајде нови инвеститори и 1.150 вработени ги загубија своите работни места. Втората по големина авиокомпанија во Франција, која работеше главно помеѓу Франција и Алжир, банкротираше претходно овој месец и ги откажа сите летови.

Францускиот трговски суд нареди затворање на компанијата заради недостаток на одржлива понуда од понудувачот. Кинескиот конгломерат ХНА група е најголем акционер во компанијата, со 49 проценти удел.

Аигл Азур минатата година пренесе околу 1,9 милиони патници. Во последниве години, тој исто така имаше правци кон Бразил, Кина, Русија и други земји.