Најголем ПЕСИМИЗАМ меѓу германските компании

Понеделник, 26 Август 2019 13:38 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Деловната доверба во Германија се влоши над очекувањата во август, „паѓајќи“ на најниско ниво од ноември 2012. година, покажаа резултатите од едно истражување.

Индексот на бизнис климата, кој го пресметува Економскиот институт „Ифо“ во Минхен, падна на 94,3 поени во август од највисоко ревидинарите 95,8 поени во јули, се вели во соопштението на Институтот „Ифо“.

Податоците за август, што укажуваат на петти последователен месец на опаѓање, се пониски од очекувањата на аналитичарите од 95,1 поен.

– Постојат сè повеќе индикатори за рецесија во Германија – рече претседателот на „Ифо“, Клименс Фуест.

Компаниите се помалку задоволни од тековната деловна состојба и нивниот песимизам се зголеми кога станува збор за наредните месеци, додаде Фуест.