Најбогатите места во Европа за живеење и работа

Понеделник, 19 Август 2019 11:19 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Следните 40 години веројатно ќе бидат едни од најважните со кои некогаш ќе се соочи Европа.

Промената на политичката агенда и претстојното заминување на Велика Британија од ЕУ ги тера многу економисти да се прашуваат како различните економии ќе се справат со промената, пишува „Претприемник“.

Во 2010 година, само две години по финансиската криза, економијата на Луксембург стана најбогата во Европа, регистрирајќи драматично зголемување во периодот пред рецесија.

Богатството на економиите често се мери со БДП. Теоретски, колку подобро работи локалната економија, толку повеќе се создаваат можности (работни места, бизниси и инвестиции), што значи дека луѓето сега следат повеќе на БДП за да утврдат каде се базираат најдобрите места за инвестиции и работа .

Новиот извештај од Гросвор открива како тие мислат дека БДП по глава на жител за секој европски регион ќе се менува секоја година во текот на следните 40 години. Подолу ќе видите каде се најбогатите области во Европа сега и во наредните 20 и 40 години соодветно .

Најбогатите градови во Европа во моментов:

Луксембург
Гронинген
Инголштат
Дизелдорф
Братислава
Париз
Хајлброн
Минхен
Букурешт
Регенсбург

Во моментов, Луксембург е домаќин на најпросперитетната економија, мерена според БДП по глава на жител. Главниот град со исто име, познат по средновековниот дух, нуди не само привлечна историска архитектура, туку и одлични можности за работа.

Еве ги најбогатите градови во Европа до 2040 година:

Луксембург
Гронинген
Букурешт
Инголштат
Париз
Братислава
Дизелдорф
Даблин
Хајлброн
Виторија-Гастииз

До 2060 година, истражувањето покажува дека пет градови со седиште во Германија ќе бидат во првите 10 од најбогатите региони во Европа, вклучително и Горлиц, Ашафенбург, Дизелдорф, Швајнфурт, Нојбранденбург.

Гледајќи кои европски региони најмногу растат, германскиот град, Нојбранденбург скокнува со 168 места – најмногу од кој било град вклучен во истражувањето.

Првото место ќе го заземе главниот град на Романија Букурешт. Со плати пониски од просекот на ЕУ, тој привлекува многу странски компании.

10-те најбогати градови во Европа во 2060 година:

Букурешт
Луксембург
Гронинген
Париз
Горлиц
Ашафенбург
Даблин
Дизелдорф
Швајнфурт
Нејранденбург