Економијата во еврозоната успорува

Понеделник, 05 Август 2019 14:08 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Деловното истражување на Европската централна банка покажува дека економијата во еврозоната забавува и не е далеку од паѓање на негативни стапки.

Според месечното истражување на секторите за производство и услуги, IHS Markit денес објави дека неговиот композитен индекс на корпоративни набавки во јули паднал на 51,5 од 52,2 претходниот месец.

Падот на индексот 50 значи нула промени, стагнација во производството, а под тоа нејзин пад, односно негативен раст.

Целокупниот индекс крие разлики меѓу секторите, бидејќи услугите и понатаму растат, за разлика од забрзаните падови на производство.

Крис Вилијам Вилијамсон, главен економист во IHS Markit, изјави дека причините за невољите во производниот сектор се трговските војни, забавениот економски раст и Брегзит.