Кои се најскапите земји во светот и каде е Македонија?

Вторник, 23 Јули 2019 14:00 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Според најновите податоци на Евростат најскапата зема во Европа е Исланд, додека Македонија се наоѓа на 36то место.

Цените во Исланд минатата година биле дури 56 отсто повисоки од просекот. Втора на листата е Швајцарија, а трета Норвешка.

Само за споредба, пица во исландски ресторан чини околу 17 евра, чаша вино околу 10 евра, а пивото се продава по цена од 7 евра.

Вечера за двајца е околу 85 евра, шише вино во продавница се продава за 17 евра, а пакет јајца за пет евра.

Сепак, просечната бруто плата на постојано вработени во Исланд изнесува околу 4.500 евра. Киријата минаиот месец во Рејкјавик изнесувала околу 1.300 евра месечно.

Кога е во прашњае регионот, најскапа е Хрватска со околу 2,5 евра.

Словенија ена 19 место, а Црна Гора на 30 место, следува Србија која е на 31 место, додека Босна и Хецеговина е на 34. Македонија е 36та на листата.

Ова е листата на земји од најкспа кон најевтина:

 1. Исланд
 2. Швајцарија
 3. Норвешка
 4. Данска
 5. Ирска
 6. Луксембург
 7. Финска
 8. Шведска
 9. Велика Британија
 10. Холандија
 11. Белгија
 12. Франција
 13. Австрија
 14. Германија
 15. Италија
 16. Шпанија
 17. Кипар
 18. Португалија
 19. Словенија
 20. Грција
 21. Малта
 22. Естонија
 23. Летонија
 24. Чешка
 25. Словачка
 26. Хрватска
 27. Литванија
 28. Унгарија
 29. Полска
 30. Црна Гора
 31. Србија
 32. Албанија
 33. Романија
 34. Босна и Херцеговина
 35. Бугарија
 36. Македонија
 37. Турција