Хуавеи во Германија? Лош бизнис!

Вторник, 09 Јули 2019 13:37 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Власта во Кина ги цензурира содржините на странските медиуми. Изградбата на германската информациска структура да му се довери токму на претпријатие од Кина, е во најмала рака наивно, смета Петер Лимбург.

Кинеската фирма Хуавеи сака да учествува во изградбата на  мрежата 5Г  во Германија. Оваа технологија има за цел радикално забрзување на мобилниот пристап кон интернет во Германија. Значи, една кинеска фирма треба да се погрижи да стигнеме побрзо до информации.

Тоа е истата Кина која со цела сила ги изолира својот интернет и своите социјални медиуми и платформи. Која со употреба на опсежни технички средства се грижи за информациите од Германија по можност воопшто да не стигнат до нејзиното сопствено население.

Царството на Средниот Исток и Царството на цензурата

Сите понуди на Дојче веле, посебно на кинески јазик, во

Кина се масивно блокирани. Работата на новинарите на Дојче веле во Кина е речиси оневозможена. Само со комплицирана употреба на софтвер заради заобиколување на цензурата, можно е еден мал дел од луѓето во Народна Република Кина да добијат нецензурирани информации од Германија и од Европа.

Ваков непријателски пристап Пекинг има патем и против понудата на кинески јазик од другите западни меѓународни медиуми, како на пример Би-Би-Си.

А туторството над сопствениот народ од пред неколку дена е уште позајакнато. Во меѓувреме, веќе не се достапни ни страниците на германски јазик на „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ и на „Зиддојче цајтунг“.

Комунистичката партија не сака да се информира и да се дискутира за човековите права во Кина. Не се пожелни ниту вестите за  судбината на Ујгурите  во логорите за превоспитување или за ситуацијата на Тибетанците.

Наспроти тоа, кинеските телевизии и медиуми во нашата земја се, сосем разбирливо, слободно пристапни. Кинеските новинари можат овде сосема слободно да се движат и непречено да известуваат.