Договор за слободна трговија меѓу БиХ и Турција

Петок, 03 Мај 2019 14:14 Напишано од  Објавено во СВЕТ

Претседавачот со Претседателството на Босна и Херцеговина, Милорад Додик и турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган потпишаа ревидиран Договор за слободна трговија помеѓу БиХ и Турција.

За турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган односите со Турција отсекогаш претставувале приоритет. По средбата со членовите на Претседателството на БиХ, Милорад Додик и Шефик Џаферовиќ, тој изјави дека „Турција продолжува да вложува напори за стабилност на БиХ во секој поглед и јакнењето на економската соработка ќе придонесе кон внатрешната политичка ситуација и напредок на општеството.“

Турскиот претседател, кој често на Запад добива критики поради зголемената авторитарност на режимот во неговата земја, оцени дека Договорот за слободна трговија помеѓу БиХ и Турција е од големо значење зашто „ќе придонесе кон трговска размена од милијарда евра.“ Единствени две земји на кои Турција им дозволи слободен пристап на услуги и трговија се Сингапур и сега БиХ.

Според министерот за надворешна трговија и економски односи на БиХ, Мирко Шаровиќ, спогодбата со Турција е бенефиција за босанскохрватското земјоделство. Шаровиќ во интервју за Klix.ba изјави дека Договорот за слободна трговија овозможува БиХ да има слободен пристап на пазарот на Турција, како и на Турција во БиХ кога се во прашање услуги и јавни набавки.

Во БиХ се регистрирани најмалку 100 турски компании со околу 4.000 вработени. Вложувањата на турски претпријатија во БиХ се проценуваат на приближно 600 милиони евра.

„Кога е во прашање говедско месо, Турција врз база на веќе испреговараниот договор во наредните пет години на БиХ ѝ обезбеди извоз од осум илјади тони, на што се надоврзуваат две илјади тони пилешко и овчко месо. Така БиХ годишно би требало да извезува околу 15 илјади тони месо“, нагласи Шаровиќ. Обезбеден е и извоз на масло и гликозен шеќер, како и на брашно и други производи. 

Силна поддршка на Турција за членство на БиХ во НАТО

Турскиот претседател Ердоган на гостите од БиХ, меѓу кои поради здравствени причини не беше присутен третиот плен на Претседателството на БиХ, Жељко Комшиќ, изјави дека Турција силно ги поддржува евроатланстките интеграции на БиХ, а посебно зачленувањето во НАТО.