Инвестициите во деловен простор во Европа достигнаа рекордни 312 милијарди евра во 2018-та

Понеделник, 28 Јануари 2019 15:17 Напишано од  Објавено во СВЕТ

И покрај слабиот раст 2018-та година била нова рекордна година за инвестициите во деловен простор во Европа, кои достигнаат вкупно 312 милијарди евра, соопштува консултантската компанија „CBRE“.

Обемот на инвестиции порасна за само 0,3% во споредба со 2017-та година, но тоа е доволно за да се направи рекордот за годината. Франција, Холандија, Полска, Португалија и Шпанија забележаа историски максимум во 2018-та година.

Шпанија особено се одржа благодарение на неколкуте големи трансакции во втората половина на годината. Во Обединетото Кралство, преовладува неизвесноста, па обемот на инвестиции бележи опаѓање од 6%. Иако регионалните градови во земјата добро функционираат, инвестицискиот пазар останува зависен од продажбата на имот во центарот на Лондон.

Германија ја забележа втората по големина инвестиција во својата историја со 77 милијарди евра благодарение на канцеларискиот и пазарот за домување.

Канцелариите биле најчесто корист од инвеститорите во сегмент од пазарот на деловен простор, така што привлекоа 127,4 милијарди евра во 2018-та. Инвестициите се зголемија за 6% во однос на 2017-та година, покажуваат податоците на „CBRE“.

На второ место се живеалиштата со привлечени инвестиции од 51 милијарди евра, што е раст за 22% во однос на 2017-та година. Трето останува на трговските површини со инвестиции во вкупна вредност од 50,1 милијарди евра, но се намалуваат со 9% во однос на 2017-та година.

Индустриската сопственост, исто така, бележи значително намалување на обемот на инвестиции во 2018-та година за 33,7 милијарди долари, или 23% помалку отколку во 2017-та година.

Германија била земјата во склопот на Европа најголем удел меѓу инвеститорите во деловен простор со вкупен волумен на привлечените инвестиции од 77 милијарди евра, или раст од 6%. Второто место е за Велика Британија со 72,7 милијарди евра, а Франција останува на третото место со 31,1 милијарди евра.