МАКЕДОНИЈА

Министерството за економија објавува Јавен повик за субвенции за кофинансирање на настани, обуки, семинари и конференции за 2020 година. Право на учество имаат сите заинтересирани правни лица, фондации и здруженија на граѓани.
Министерството за економија го објави Јавниот повик за финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста на деловните субјекти во пост Ковид 19 периодот.
Утрово се исплатени 27.8 милиони евра кон 9 банки издавачи на картичката и од денес започнува издавањето на домашните платежни картички на граѓаните, објави денеска на својот социјалните мрежи министерката за финансии Нина Ангеловска. Случајно или не оваа исплата се случува ден пред да се донесе одлука околу вонредната состојба, која според барањето на Владата треба да се укине и да продолжат да течат активностите за подготвување на парламентарни избори.
Министерската за финансии Нина Ангеловска во вечерашната емисија „Само вистина" се збуни обидувајќи се да објасни како поранешниот вицепремиер и бизнисмен Кочо Анѓушев станал член на Фискалниот совет и зошто во ова тело нема членови на другите комори со што тие се дискриминирани за што реагираше претседателот на Сојузот на стопански комори, Данела Арсовска.
Вкупно 88 отсто од граѓаните сметаат дека земјава ќе навлезе во економска криза поради состојбата со коронавирусот. Според нив, најпогоден сектор од кризата е угостителството и туризмот, а 70 отсто од граѓаните се на ставот дека е потребно отворање на економијата за враќање на работните процеси.
Мерката 14.500 денари финансиска поддршка по вработен продолжува и за јунската плата. Вчера Владата донесе измена на уредбата со која мерката наместо два – ќе трае три месеци, објави министерката за финансии Нина Ангеловска на својот Фејсбук профил.
Состојбата во економијата е алармантна, 49 отсто од претпријатијата според нашите анализи се соочуваат со намалување на работата од 80 до 100 отсто, вели претседателот на Сојузот на стопански комори Данела Арсовска во гостувањето во емисијата „Економски магазин" на Алсат М. -Не треба да се чека за да се види дека економијата стрмоглаво се движи надолу. Дополнителни мерки апсолутно се потребни. И компаниите кои работат, тоа го прават со намалени капацитети и зголемени трошоци. Дали буџетот може тоа да го издржи треба да кажат надлежните. 99 отсто од приватниот сектор преживуваат и е на работ на егзистенцијата, а најмногу малите…
Координација и меѓу институционална комуникација е неопходна, за да не се остава простор за слободно толкување на економските мерки и уредбите кои сметководителите ги спроведуваат во пракса за најголем број од претпријатијата, бара Комората на сметководители и апелира за усогласување на ставовите на институциите, бидејќи дополнителна конфузија на веќе постоечките предизвици со кои деловните субјекти се соочуваат, е најмалку потребна.
Владата на денешната 63-та седница во врска со спречување на внесување и ширење на коронавирус КОВИД-19 заклучи да се воведат засилени контроли и мониторинг во таргетирани подрачја на градот Скопје и општините во градот Скопје, потоа во околните скопски општини Арачиново, Студеничани, Илинден, Петровец и Зелениково, како и во општините Куманово, Липково, Штип и Карбинци, Тетово и тетовски општини Боговиње, Брвеница, Теарце, Желино и Јегуновце, каде што е регистриран поголем број на новозаразени граѓани.
Состојбите во туристичко – угостителскиот сектор, мерките кои Министерството за економија и Владата ги превзема за справување со кризата предизвикана од Ковид-19, како и проблемите со кои се соочува овој сектор, беа теми на кои денеска разговараа министерот за економија Крешник Бектеши, претставници на туристичко-угостителскиот сектор и директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот Љупчо Јаневски.