МТСП: Породилното отсуство ќе трае до завршувањето на времените мерки

Петок, 22 Мај 2020 13:23 Напишано од  Објавено во МАКЕДОНИЈА

Мајките кои се на породилно отсуство треба да бидат спокојни - се додека траат времените мерки тие не мора да се вратат на работа, информира Министерството за труд и социјална политика.

„За да се обезбеди заштита и грижа за децата, Владата на Република Северна Македонија донесена Уредба со законска сила за примена на Законот за работните односи (“Сл. весник на РСМ” бр. 90), во која со членот 4 е предвидено надоместокот на плата за отсуство од работа на работничка поради бременост, раѓање и родителство и посвојување, да продолжи да се исплаќа до истекот на траењето на времените мерки за заштита од ширење и превенција од коронавирусот КОВИД-19. Остварувањето на правото на надоместокот се врши преку Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија.Одлуката за времетраењето и завршувањето на времените мерки ја носи Владата на Република Северна Македонија, по заклучоци од Главен координативен кризен штаб кој одлучува според препораките на Комисијата за заразни болести“, се наведува во соопштението.