Сугарески-Китанов: Работиме во моментов на преку 300 киломтери патна мрежа

Петок, 19 Јули 2019 13:12 Напишано од  Објавено во МАКЕДОНИЈА

Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески при денешната посета на општина Ранковце истакна дека патната и железничката инфраструктурата и изградбата на гасификацијата се приоритет број еден на Владата. Тоа го потврдува, вели Сугарески, и фактот што инвестираме преку милијарда евра во изградба на патишта, железница и гасоводот, истакна

Тој заедно со директорот на ЈП за државни патишта, Зоран Китанов и градоначалникот на општина Ранковце, Ивица Тошевски, извршија увид во реконструкција на регионалниот пат Ранковце-Крива Паланка.

„Денеска сме присутни да извршиме увид во реконструкција на овој патен правец Ранковце-Крива Паланка, кој е многу значаен за целиот овој регион. Инвестицијата е 2,6 милиони евра. Овде минува европскиот Коридор 8, за нас стратешки патен правец кој дополнително ќе не поврзе со соседите и ќе ни овозможи економски развој на земјата а посебно развој на економијата на овој регион. Она што е многу важно е дека максимално се работи на капиталните инвестиции насекаде низ државата. Генерално имаме преку 34 проценти реализација во патиштата, преку 48 отсто во гасоводот, во делот на комуналната сфера исто така има силен интензитет на реализација, така да реално очекувам во третиот и четвртиот кваратл да имаме силен скок на капиталните инвестиции“, изјави министерот за транспорт и врски Горан Сугарески.

Директорот на ЈП за државни патишта, Зоран Китанов истакна дека во моментов се работи на преку 300 километри патна мрежа, а до крај на годината ќе се завршат преку 550 километри патна мрежа.

„Овој пат планираме да го завршиме и пред роковите односно до крај на годината. Исто така ќе го реконструираме и од правец од Куманово до Ранковце во должина до 30 километри. Првите 15 километри ќе се реализираат со средства од ИПА, останатите 15 километри ќе се тендерираат во месец август и со изградба ќе започнеме во месец септември. Со тоа целосно ќе го обновиме Коридорот 8. Сакам да нагласам дека во овој регион се работи на околу 120 киломтери патишта“ изјави Зоран Китанов, директорт на ЈП за државни патишта.

Според градоначалникот Тошевски, реконструкцијата на овој регионален пат е од особено значење посебно за регионалното поврзување со Бугарија.