Испечатете ја страната

Стотици невработени се преквалификуваат за да најдат работа

Среда, 10 Јули 2019 11:49 Напишано од  Објавено во МАКЕДОНИЈА
Оценете ја оваа вест
(0 гласови)

Минатата недела многу невработени беа повикани од Агенцијата за вработување да дојдат на обука за работа. Од Агенцијата објаснуваат дека од февруари е отворен повик за  обука на работници според барање на работодавачите и досега се стигнати 26 пријави од работодавачи за обука на 107 лица за следните занимања: готвач, скара мајстор, келнер, пекар, произведувач на сирење, заварувач, бравар, оператор за бризгање пластика, металостругар и шивач на кожа.

Многу од дојдените во Агенцијата ја прифатиле обуката, но еден дел веднаш си заминале.

– Јас сум електротехничар и професијата заварувач ми е некако многу далечна. Споменаа и некаков месечен надоместок од 9.000 денари, јас мислам дека заслужувам повеќе – вели нашиот соговорник.