Стотици невработени се преквалификуваат за да најдат работа

Среда, 10 Јули 2019 11:49 Напишано од  Објавено во МАКЕДОНИЈА

Минатата недела многу невработени беа повикани од Агенцијата за вработување да дојдат на обука за работа. Од Агенцијата објаснуваат дека од февруари е отворен повик за  обука на работници според барање на работодавачите и досега се стигнати 26 пријави од работодавачи за обука на 107 лица за следните занимања: готвач, скара мајстор, келнер, пекар, произведувач на сирење, заварувач, бравар, оператор за бризгање пластика, металостругар и шивач на кожа.

Многу од дојдените во Агенцијата ја прифатиле обуката, но еден дел веднаш си заминале.

– Јас сум електротехничар и професијата заварувач ми е некако многу далечна. Споменаа и некаков месечен надоместок од 9.000 денари, јас мислам дека заслужувам повеќе – вели нашиот соговорник.