Северна Македонија четврто рангирана по раст на нето-банкарските кредити за 2018 година во Југоисточна Европа

Вторник, 18 Јуни 2019 11:40 Напишано од  Објавено во МАКЕДОНИЈА

Северна Македонија е рангирана на четвртото место во нето-банкарски кредити, забележувајќи зголемување од 8,9% за фискалната година која заврши на 31 декември 2018 година, според TOP 100 SEE Banks, специјално банкарско издание на SeeNews.

Првото место го зазеде Молдавија, која забележа импресивен раст од 19,1% во нето-банкарските заеми, додека Србија и Бугарија се рангираа на второто и третото место со 12,3% и 12,0%, соодветно.

Во 2018 година, кредитите во банкарскиот сектор на нето-основа се зголемија за 5,7 отсто за период од една година на 191,4 милијарди евра. Ова беше врвот од 3,9 отсто за периодот од една година и ја одрази зголемената побарувачка на кредитите во приватниот сектор по падот на каматните стапки, зголемувањето на вработеноста и приходите. Покрај тоа, банките во ЈИЕ во просек ги олеснија кредитните стандарди во сегментите во обид да издадат нови заеми и да го неутрализираат падот на приходите од намалената каматна стапка помеѓу кредитите и депозитната база. Друг важен фактор за нето-порастот на кредитите е падот на исправката на вредноста во споредба со 2017 година.

Романската Banca Transilvania ја замени Banca Comerciala Romana како најголема банка во Југоисточна Европа, победувајќи го локалниот конкурент, кој падна на третото место во споредба со 2017 година. BRD – Groupe Societe Generale SA ја задржа својата позиција како четврта по големина банка во регионот. Нејзината добивка се зголеми на 331,5 милиони евра минатата година, благодарение на растот на бизнисот, подобрените оперативни перформанси и нето-трошокот од ризикот на повратни информации. Нето оперативниот приход на BRD се зголеми за 13%, додека нето-приходите од камати се зголемија за 16,5%, поттикнати од солидниот раст на обемот на работа.

Топ пет банки во Југоисточна Европа учествуваа со 25% од вкупната актива во првите 100 кредитори во регионот на крајот на 2018 година, откако секторот продолжи да се консолидира. Повеќето договори беа поврзани со тековното отуѓување на грчките кредитори и француската банкарска групација Societe Generale. На крајот на купувањето, главниот играч беше унгарскиот OTP. Другите големи странски банки во регионот останаа италијанската UniCredit, и австриските Erste and Raiffeisen.

Комбинираната нето добивка на топ 100 најголемите кредитори во регионот се зголеми на 4,354 милијарди евра во 2018 година, што е за 24% повеќе во споредба со минатата година. Бројот на банките загубари меѓу првите 100, исто така, се намали, на само четири од 10 во 2017 година, а 12 во 2016 година.

Сепак, вкупната актива на најголемите банки во регионот порасна само маргинално. Комбинираната актива на првите 100 банки во ЈИЕ изнесуваше 279 милијарди евра, за само 1,45 отсто, во споредба со 275 милијарди евра година дена порано.

Вкупната актива на банкарските системи во ЈИЕ се зголемиле за 5,5 отсто за период од една година, на речиси 312 милијарди евра до крајот на 2018 година, со годишен раст од 4,1 отсто од 2017 година. Најбрзата експанзија беше забележана во Србија, Молдавија и Северна Македонија, со 12,2%, 9,8% и 9,3%, соодветно.