Поевтини повици и пораки во земјите на ЕУ

Вторник, 14 Мај 2019 14:08 Напишано од  Објавено во МАКЕДОНИЈА

Во моментов повиците од роаминг кон домашната мрежа не се наплаќаат. Но, обратно, повиците од од домашната мрежа кон други европски земји предизвикуваат значителни трошоци.

Телефонските оператори во земјите на Европската унија од утре нема да наплаќаат повисока цена од 19 центи за минута за разговори и 6 центи за текстуални пораки. Стапува на сила одлуката на Европскиот парламент од 14 ноември.

Оваа одлука се очекува значително да ги намали телефонските сметки на Европејците кои комуницираат преку границите.

Во моментов повиците од роаминг кон домашната мрежа не се наплаќаат. Но, обратно, повиците од од домашната мрежа кон други европски земји предизвикуваат значителни трошоци.