Талат Џафери поканет на ратификувањето на приемот на Македонија во НАТО во албанскиот парламент

Понеделник, 11 Февруари 2019 14:04 Напишано од  Објавено во МАКЕДОНИЈА

Комисијата за закони на албанскиот парламент едногласно го одобри протоколот кој го отвора патот за ратификација на Протоколот за влез на Македонија во НАТО.

Гласањето на пленарна седница во законодавниот дом во Тирана ќе биде во четврток, кога исто така се очекува без проблеми да се изгласа едногласно приемот на Македонија како нова членка на НАТО.

Се очекува Талат Џафери, претседателот на македонското Собрание, да присуствува на седницата на албанскиот парламент в четврток.

Минатиот петок грчкиот Парламент го ратификуваше протоколот за членство на Северна Македонија во НАТО два дена по свеченоста во седиштето на сојузот во Брисел.

Овие денови се очекува Протоколот да го ратификува и словенечкиот парламент.