МАКЕДОНИЈА

Помош ќе има за сите, државата е подготвена да направи се во рамки на своите финансиски капацитети да им помогне на работниците, на невработените, на сиромашните, на македонската економија и стопанство, најави денеска премиерот Зоран Заев и информира дека одлуките ќе бидат дооформени до крајот на другата недела.
Во клон на градинката „Детска радост" во Струмица вчера беше потврден прв позитивен случај на ковид-19 кај петгодишно дете. Директорот вели дека петгодишното дете градинката ја посетувало три дена и дека е заразено во контакт со позитивен на Ковид-19 член на фамилијата.
Надлежните институции во соработка со приватниот сектор и синдикатите да развијат ефикасен механизам кој ќе придонесе за изедначување на платите на мажите и жените кои во овој момент за иста вредност во работата се за 23% пониски. Ова беше истакнато денес од Сојузот на стопански комори, Здружението на бизнис жени и Сојузот на синдикати на Македонија, по повод одбележувањето на првиот Меѓународен ден за родова еднаквост на платите – 18 септември.
Обезбедена е целосна грижа и доволно места за децата во градинките, единствен логичен чекор е родителите да се вратат на своите работни места, се вели во реакцијата од Владата, која беше испратена поради несогласувањето на голем број родители со одлуката за враќање на работа.
Владата ќе ги субвенционира приватните компании кои ќе вработат Албанци или граѓани од другите помали етнички заедници, најави првиот вицепремиер Артан Груби во изјава дадена на ТВ 21.
Индексот на човечи капитал на Светска банка во земјава во периодот 2010 – 2020 година се зголемил од 0,54 на 0,56, но сепак е понизок споредено со просекот во регионот на Еропа и Централна Азија и земјите со висок среден приход.
Четвртиот пакет на економски мерки да се предвиди конкретна поддршка која ќе биде насочена и ќе пристигне директно кај претпријатијата, претприемачите и единствено таква поддршка би можела да му помогне на стопанството во овој момент, рече претседателот на Сојузот на стопански комори Данела Арсовска во гостувањето на „Топ тема".
Прочистување на судството и обвинителството вети новата Влада, а веќе вчера министерот за правда Бојан Маричиќ најави дефинирање на моделот до истекот на првите 100 дена од мандатот.
Повторно актуализирање и промени на предложениот закон за легализација на дивоградби што е во собраниска процедура низ разговори со пратеничките групи и сите заинтересирани страни, најавува новиот министер за транспорт и врски Благој Бочварски во интервју за МИА.
Органското производство минатата година во однос на 2018-та бележи раст кај житните култури за 11,15 отсто, кај лозовите насади за 40,32 отсто, на зеленчукот за 1,07 отсто и на овошјето за 32,90 проценти, но евидентира и огромен пад од 82,67 проценти кај индустриските култури, како и намалување за 31,88 проценти на фуражот.