Околу 21 милион денари од мерката МојДДВ веќе се префрлени на сметките на 16.600 граѓани на првиот ден од повратот, објави министерката за финансии Нина Ангеловска.

Зголемувањето на данокот на моторни возила, што законски ќе се регулира и веќе е во собраниска процедура е во насока на мерките, што се преземаат за заштита на животната средина, изјави премиерот Зоран Заев по прес-конференцијата на која беше промовиран проектот за проектирање и поставување на фотоволтаични системи.

Во првите десет месеци од годинава од земјава се извезени стоки во вкупна вредност од 329,42 милијарди денари или 5,356 милијарди евра што е за 10,8 отсто повеќе во однос на истиот период од минатата година.

Ако се погледнат бројките за наплатени даноци ќе се види дека сите даноци растат, освен данокот на добивка што покажува дека фирмите плаќаат даноци и се друго што е потребно, но потоа ништо не им останува за да може да ги зголемат платите, продуктивноста и да генерираат повисок раст на економијата, рече претседателот на Сојузот на стопански комори Данела Арсовска во емисијата „24 Анализа“ на ТВ 24.

Италијанската банка „Уникредит“ од крајот на оваа до крајот на 2023 година ќе го намали бројот на вработени за 8.000 лица и ќе затвори 500 филијали, се наведува во стратегискиот план на оваа финансиска институција.

Со буџетот на Министерството за економија за 2020 година што е предвидено да изнесува 591 милион денари, за гасификација се предвидени 120 милиони денари. Под надлежност на овој ресор со измените на Законот за енергетика од следната година преоѓа АД Национални енергетски ресурси кое што е надлежно за изградба на гасоводниот систем.

Утврдени се побарувањата на доверителите на градежната компанија Бетон Штип. Стечајниот управник за овој поранешен градежен гигант прифатил побарувања од доверители во висина од 936 милиони денари или околу 15.344.000 евра. Оспорени побарување се вкупно 545 милиони денари.

Македонските компании стануваат се повеќе општествено одговорни и вложуваат во програми што се во интерес на целокупната заедница. Годинава, 23 проценти од компаниите кои аплицирале за националната награда за општествена одговорност, се нови компании.

Над 7.000 слободни работни места има во третото тримесечје од годинава во земјава. Најмногу работници се бараат во преработувачката, трговијата на големо и мало и објектите за сместување и сервисни дејности со храна.

Од овој месец стартува примената на Законот за субвенционирање на придонеси од задолжително социјално осигурување поради зголемување на плата. Висината и условите за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување по основ на зголемување на плата се уредени со овој Закон (Службен Весник на РСМ 239 од 19.11.2019 година).

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на Финтек-форумот 17 + 1 на високо ниво во Вилнус, што го организираа Банката на Литванија и литванското Министерство за финансии.

Страница 3 од 22